Zoeken in deze blog

donderdag 29 maart 2012

Drama


Wij gaan een dramales geven over het thema: Stad.
Om onze les voor te kunnen bereiden, hebben wij verschillende lessen gehad met verschillende soorten thema's. De thema's van deze lessen waren:
  • Improviseren
  • Werken met opdrachtkaarten
  • Rolopbouw
  • Onverwachte wending
  • Status
  • Werken met tekst

Door middel van deze lessen hebben we geleerd wat tableau staan is, hoe je met een schimmenspel met kinderen werkt, hoe je het beste kunt improviseren en hoe je met de w'tjes kunt werken (wie, wat, waar, waarom, wanneer).

  • Introductie: Dagboek voorlezen die wij hebben geschreven tijdens onze stedenreis. Hierbij laten wij ook een kaart zien waar we precies zijn geweest en vertellen we hierbij hoe het er daar uitzag.
  • Regels: We maken met de kinderen over hoe de les moet verlopen. Hierbij is het belangrijk om aan te geven dat de kinderen elkaar niet mogen uitlachen en elkaar in hun waarden laten. Ook vertellen we dat we van de groep verwachten dat ze stil zijn wanneer iemand een emotie probeert uit te beelden.
  • Vervolg les: Door de introductie hebben de kinderen een beeld van hoe de mensen er in verschillende steden uitzien en hoe ze leven. Hierdoor kunnen ze makkelijker een emotie uitbeelden en koppelen aan een stad. 

We hebben een koffer bij ons met daarin verschillende voorwerpen die wij hebben verzameld op onze reis. We wijzen een voor een een kind aan en die mag een voorwerp uit de koffer pakken. Het gekozen voorwerp mag diegene gebruiken om de emotie uit te beelden, die bij de mensen horen uit een bepaalde stad (Parijs, Amsterdam, New York en Londen). Deze emotie mogen ze bewegend uitbeelden en als ze klaar zijn moeten ze in tableau blijven staan. Hierna mogen de andere kinderen raden uit welke stad hij/zij zal komen, en wat voor persoon hij/zij uitbeeld.

  • Na elk kind die een emotie heeft uitgebeeld, geven we een tip en een top voor de volgende dramales.
  • Afsluiting: We blikken terug op de les in een kring en bespreken wat goed en wat minder goed ging. Hierbij gaan we in op de emoties van kinderen die tijdens de les aan bod kwamen. Ook geven we hierbij complimenten aan degenen die goed mee deden.

Muziek




Wij gaan onze muziekles geven over het thema: Stad.
Om deze les goed voor te kunnen bereiden hebben wij gebruik gemaakt van de thema's die voorkwamen in de vakateliers van muziek. Deze thema's zijn:
  • bewegen en muziek
  • noteren en vastleggen
  • muziek beluisteren
  • muziek en instrumenten
  • lied leiden


Door middel van deze lessen zijn wij erachter gekomen dat een liedje zingen niet alleen maar heel leuk is, maar ook nog heel leerzaam. Het bewegen op muziek is erg belangrijk voor de fysieke, emotionele, creatieve , muzikale, sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind. Wat belangrijk is bij het beluisteren van muziek is dat je er bewust van bent als leraar, dat het emoties op kan roepen bij kinderen.

Aan de hand van onze eigen lessen over muziek hebben wij een eigen les bedacht met het thema stad.

Belangrijk is om voordat de les begint afspraken te maken. Wanneer de juf haar hand opsteekt zijn de kinderen stil. Wat iemand ook doet alles is goed. Er worden geen kinderen uitgelachen.

Introductie: We komen binnen met een rugtas op. In deze rugtas zitten allerlei souvenirs vanuit verschillende landen (sleutelhanger van de Eiffeltoren, een hoed uit Mexico, muziek instrument uit spanje etc..) We vertellen dat we op wereldreis zijn geweest en in al de landen waar we souvenirs van hebben hoort ook een liedje. We laten een kort fragment horen van elke stad welke liedjes we daar gehoord hebben.

New York


Amsterdam
 



Na de liedjes zullen we een gesprek houden met de leerlingen over de steden. Hoe zouden deze steden eruit zien? Hoe zouden de mensen er zijn? Hierbij gebruiken we ook het element beweging: Wat voor bewegingen zullen er zijn in de stad hele drukke bewegingen of hele rustige? Hoe zou iemand lopen die in New York woont en iemand die in Amsterdam woont.


Vervolg van de les: Wij zullen een van onze avonturen bespreken met de kinderen. We zijn namelijk in China geweest en hebben daar een liedje aangeleerd. Na het bespreken van dit avontuur zullen wij  de leerlingen een lied aanleren dat te maken heeft met China ( Gierende Gerrit). In deze les is het ook belangrijk dat de leerlingen in aanraking komen met verschillende instrument.


afsluiting van de les: 
We sluiten de les gezamenlijk af. De leerlingen vertellen wat ze leuk vonden en wat ze niet zo leuk vonden. In welke stad zouden ze het liefst willen wonen en in welke stad juist niet?


Inleiding

Hallo allemaal!

Wij zijn Heaven, Fanny, Rivka en Winona en dit is ons blog van kunstzinnige vorming.
Op dit blog houden wij bij wat we elke muziek, drama en beeldende vorming les doen.
Ons thema is Stad en hierbij gaan wij een muziek, drama en beeldende vorming les voorbereiden.
Deze lessen ondersteunen we door middel van plaatjes, liedjes, tekst en een mindmap.
Veel plezier met het bekijken van onze blog!